Skip to main content

Als op een hoger niveau veranderingen optreden, heeft dat onvermijdelijk effect op de niveaus eronder. Als er op een lager niveau veranderingen zijn, kán dat effect hebben op hogere niveaus, maar dat hoeft niet. Als je echt wilt veranderen, moet je dus niet met de onderste treden beginnen, maar met de bovenste.

Logische niveaus Bateson

Vastlopen

Loop jij wel eens vast in de samenwerking met een collega of leidinggevende? Of lukt het je maar niet om je aan goede voornemens te houden? Jouw gedachten en gedrag gaan maar in een kringetje rond. Telkens komen dezelfde argumenten voorbij waarin je vervolgens vastloopt. Dit model van Bateson kan jou helpen om uit zo’n situatie te komen en nieuw perspectief te ontwikkelen. 

Waar ben je?

Het model is opgebouwd uit 6 lagen die je vanaf twee kanten kan bewandelen. Allereerst daal je af naar onderliggende lagen vanuit je huidige situatie. Vanuit je situatie (waar ben je?) stap je naar jouw gedrag, naar de kwaliteiten die je inzet en naar overtuigingen die je hebt. Vervolgens komt de vraag wie je bent (jouw identiteit) met dit gedrag in deze situatie en de kwaliteiten en overtuigingen die je hebt benoemd. Ten slotte komen we uit op de helicopterview (van wie ben je?). Het doorlopen van deze lagen kan best confronterend zijn, maar er is hoop!

Wie ben je

Als je de stappen omgekeerd doorloopt (vanuit de helicopterview) wordt er een heel ander perspectief zichtbaar. Hier beginnen we niet met de vraag ‘waar ben je?’, maar met de vraag ‘van wie ben je?’. Vanuit dit uitgangspunt zal je met een hele andere blik naar je identiteit, overtuigingen en kwaliteiten kijken. En dit werpt uiteindelijk nieuw licht in jouw situatie!

Met een doordachte en doeltreffende training helpt Wegwijs in Talent bedrijven te groeien.

Onlangs mocht ik een afdelingsmanager begeleiden die moeite had met het veranderde beleid van de directie. Vanwege toenemende concurrentie werden er besluiten genomen door de directie die effect hadden op de kwaliteit voor de klant. De afdelingsmanager kon hier eigenlijk niet achter staan en voelde zich klem zitten tussen de klant en de directie. Door de logische niveaus van Bateson te doorlopen kwamen we er samen achter waarom hij zich klem voelde zitten. De afdelingsmanager kreeg inzicht in de ‘pijn’ waarmee hij te maken had. Met dit inzicht was hij in staat om het gesprek aan te gaan met de directie. Dit gesprek leidde tot afspraken die voor iedereen acceptabel waren.

Wat leer je

  • Inzicht in achtergrond van je eigen gedrag in een situatie.

Voor wie

  • Professionals en leidinggevenden

Heb je nog vragen over deze training?