Skip to main content

Opstaan en schitteren in je loopbaan.

Het klinkt zo simpel, maar wat kan het een worsteling zijn om op te staan voor wie je zelf ècht bent. Gewoon doen, zou je zeggen. Want iedereen heeft z’n mooie en minder mooie kanten. En jij dus ook. Daarin ben je niet uniek.

Vrijheid om keuzes te maken

En als anderen zichzelf laten zien, dan kan jij dat ook gewoon doen. Simpel toch? Sta op en schitter! Opstaan voor wie je bent kan ook betekenen dat je grenzen aangeeft: “Prima dat dit gevraagd wordt, maar het past niet bij mij dus ik bedank voor deze eer”. Als je niet gewend bent om je grenzen aan te geven, kan een dergelijke uitspraak knap spannend zijn! Opstaan voor wie je bent is ook nodig wanneer je keuzes wilt maken waar jouw omgeving (zakelijk of privé) niet achter staat. Misschien heb je in jouw leven altijd gekozen binnen het plaatje dat anderen van je hadden. Mag je dan tegen die stroom in opstaan voor wie jij bent? Ja, dat mag! Je hebt als volwassene de vrijheid om keuzes te maken en daarin op te staan voor wie je bent.

Welke boodschap heb je ontvangen?

Het klinkt allemaal zo makkelijk en toch kom ik als loopbaancoach en trainer veel mensen tegen die een innerlijke strijd voeren precies op dit thema. Want: als er in je leven belangrijke plekken of mensen zijn geweest waar je de boodschap hebt ontvangen dat je niet oké bent, of dat je niet voldeed aan bepaalde normen, of waar je werd afgewezen juist om wie je bent, dan werkt dat door tot in de diepste lagen van je bestaan. Op een fundamenteel niveau, het niveau van identiteit, van wie je bent.

Afgedwaald

Ook kom ik mensen tegen die ergens in hun leven zichzelf hoge normen hebben opgelegd en daarmee zijn afgedwaald van hun oorspronkelijke ‘ik’. Als je wilt opstaan voor wie je bent is het dus belangrijk om stil te gaan staan bij wie je werkelijk bent. Het model van Eva de Waardhelpt om te snappen wat je dan eigenlijk doet: vanuit de “uiterlijke lijn” (waar kwam ik terecht), maak je verbinding met de “innerlijke lijn” (wat bracht ik mee).

Puzzelen

Dat betekent dat je op zoek gaat naar jouw oorspronkelijkheid, talenten, intuïtie en zingeving en dat verbindt met wie je bent in het hier en nu. Wanneer ik mensen begeleid ervaar ik het vaak als het leggen van een grote puzzel: de kandidaat maakt opdrachten, we doen oefeningen, er is zelfreflectie, we staan stil bij wat wezenlijk belangrijk is en gaandeweg komen er inzichten, woorden en beelden, of ‘puzzelstukjes’ die zicht geven op antwoorden in de puzzel van wie je bent en wat je wilt.

Verbinding met jouw innerlijke levenslijn

En het mooie is dat wanneer je verbinding hebt gemaakt met jouw innerlijke levenslijn, het minder moeilijk wordt om ook op te staan voor wie je bent. Vaak is dat de volgende stap in een traject, de vertaalslag naar de praktijk: Hoe laat ik mijzelf zien, in de organisatie of daarbuiten? Wat betekent wie ik ben voor mijn manier van leidinggeven?, En voor de wijze waarop ik samenwerk met collega’s? Of voor de keuzes die ik in mijn loopbaan ga maken? Daarin kan vervolgens krachtig zichtbaar worden wie jij bent en zo kan je schitteren in jouw loopbaan!

Binnenkant en buitenkant

Hoe het komt dat er zoveel mensen met deze vraag bij mij komen? Omdat dit het proces is, waar ik zelf enorm mee heb geworsteld, en nog wel eens! Lange tijd voelde ik me van binnen anders dan wat ik aan de buitenkant liet zien. En na heel wat jaren hard werken kan ik zeggen: wat is het rijk om een mens te mogen worden uit één stuk, met een gezond evenwicht tussen mijn innerlijke en uiterlijke lijn. Opstaan voor wie ik ben betekent voor mij: uitdelen van wat ik zelf heb geleerd en mensen begeleiden op dit thema.

1 De Waard-van Maanen, Eva. De veldheer en de danseres. Omgaan met je levensverhaal. Garant, Antwerpen (2016 8e druk). ISBN 90-441-1247-3


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.