Skip to main content

Wat is jouw hartsverlangen?

Blog Wegwijs in Talent

Het is meivakantie en de zon schijnt, maar mijn dochter van 12 is helemaal niet vrolijk. Ze heeft een droom, een hartsverlangen en het lijkt er niet op dat die in vervulling kan gaan.

Een lang gekoesterde droom

Mijn dochter verlangt namelijk al héél lang héél erg naar een pony of paard die (min of meer) van haar is. Maar… wij wonen in een nieuwbouwwijk, hebben geen verstand van paarden (mijn man is er zelfs allergisch voor) en een paard hebben we zeker niet opgenomen in onze begroting. Nu heeft mijn dochter het grote geluk dat ze al sinds haar 6e verjaardag wekelijks paardrijles krijgt bij een manege. Niet zeuren zou je zeggen! Wees blij en dankbaar dat je überhaupt mag en kunt paardrijden. Er zijn genoeg leeftijdgenootjes die dat dolgraag zouden willen, maar niet mogen.

Dat gesprek hebben we de afgelopen jaren regelmatig met haar gevoerd. Toch laait het verlangen telkens in alle hevigheid op, geïnspireerd door alle boeken uit de bieb waarin meisjes een eigen paard hebben, films over paarden, websites van paardenopvang etc. De directe aanleiding deze keer was een geweldig evenement waarvan we getuige waren in het Staphorster bos: een bosrit/ oefencross waar maar liefst 410 deelnemers aan meededen… allemaal met hun eigen paard. Prachtig om te zien, wat een kracht en mooi samenspel tussen paarden en ruiters in het lentegroen!

Tegenwind

Een dag later is het verlangen van mijn dochter groter dan ooit en is ze afhankelijk van ouders die niet meewerken. We zitten op de fiets en hebben ook nog eens flinke tegenwind. Een goede reden om flink te mopperen. Ik besluit het dit keer over een andere boeg te gooien en erken haar frustratie. Ze stopt met fietsen, stapt af, loopt naar de berm en gaat daar tegen een boomstam zitten. Ik stap ook van mijn fiets en ga naast haar zitten.

Verantwoordelijkheid nemen

Onder de boom stel ik haar vragen over haar droom. Eerst wil ze niets vertellen omdat het toch nooit zal gebeuren. Toch gaat ze praten. Dan zeg ik iets wat haar (en mezelf) verrast: “Als dit jouw droom is, als dit is wat je écht zo graag wilt, dan moet je een plan maken. Waarschijnlijk lukt het dit jaar niet om je droom te realiseren, en volgend jaar ook niet. Dus je zult geduld moeten hebben en doorzettingsvermogen. Maar als je een plan maakt, dingen gaat uitzoeken en stappen gaat zetten dan kom je in elk geval dichter bij je droom en is de kans dat jouw droom werkelijkheid wordt groter.” Er gebeurt iets in haar hart en in haar hoofd. Ze is 12 en mag (met hulp in de vorm van denkkracht) verantwoordelijkheid nemen voor haar grote droom.

De droom wordt een doel

Samen brainstormen we over verzorgpony’s, mensen die een paard hebben, dierenartskosten en een krantenwijk als ze ouder is. De ideeën zijn talrijk en de atmosfeer verandert: mijn dochter heeft hoop en zelfvertrouwen om aan de slag te gaan. Haar droom is veranderd in een doel en de eerste stappen lijken haalbaar. Even is er de twijfel: “is dit echt wat ik wil”? Ik kan haar zeggen dat dit is wat ze in haar leven tot nu toe heel consistent heeft ‘gewild’. Ze benoemt hoe blij ze is met ons gesprek. “Dit is hoe ik in mijn werk mensen begeleid” vertel ik haar, “wat mooi om dit gesprek met jou te mogen hebben!”

In gesprek

Het gesprek onder de boom was voor ons allebei een bijzondere ervaring. Met toestemming van mijn dochter, die heeft meegelezen, deel ik dit verhaal. Ik hoop dat het je mag herinneren aan de dromen die jij had als kind, of de verlangens die op dit moment leven jouw hart. Wat is het mooi om daarover in gesprek te gaan en te ontdekken welke behoefte er ‘onder’ de droom zit. En wat kunnen mensen blij zijn wanneer ze concrete stappen kunnen zetten die bijdragen aan het realiseren van hun droom.

Of voor mensen die geen specifieke verlangens hebben: hoe verrassend kan het zijn om te oefenen met registreren van je hartsimpulsen, om zo dichter te komen bij wat je hart te zeggen heeft. Dat hoeft overigens geen grote droom te zijn. In mijn praktijk kom ik genoeg mensen tegen die erachter komen dat ze in hun leven het liefst anderen helpen bij het bereiken van hun dromen en doelen. En dat is helemaal goed! Het gaat uiteindelijk niet om de droom, maar om verbinding te maken met je hart.

Stap voor stap

De stappen die we onder de boom hebben genomen zijn: erkennen van het hartsverlangen (en de bijbehorende emoties), verkennen van de droom en verantwoordelijkheid  nemen voor de droom (waardoor het ineens een doel werd). Van harte aanbevolen om hier aandacht aan te besteden, wieweet welke verlangens werkelijkheid kunnen worden! Mijn dochter heeft er vertrouwen in en sluit met mij de deal dat ik over 3, 6, 10 of meer jaar een blog schrijf als haar droom is uitgekomen.

Waar droom jij van?

Heb jij dromen waarvan je denkt dat ze toch nooit zullen uitkomen? Of weet je niet waar je van droomt, maar voel je wel ontevredenheid over je loopbaan of leven? Je bent van harte welkom om hierover in gesprek te gaan. Klik hier om een gratis kennismaking te plannen.


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Comments (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.