Skip to main content

Schitteren in je loopbaan?

Schitteren-met-je-talenten

“De Circustent” was met stip het meest favoriete lied van de kinderen in het koor dat ik een aantal jaren heb geleid. Een vrolijk lied met een mooie tekst over dat iedereen talenten heeft gekregen. Het leukste kwam op het eind met de zin: “laat iedereen maar zien waar je goed in bent!”. Na deze zin ging in de muziek het tempo omhoog en mochten alle kinderen hun kunsten laten zien.

Dolle boel

Het werd vaak een dolle boel met enthousiast dansende, springende kinderen die de ruimte volledig in beslag namen. Een lied bij uitstek om tot het laatst te bewaren, want daarna kon niemand meer rustig op zijn plek blijven staan! Heerlijk om te zien hoe kinderen in deze veilige omgeving hun talenten konden laten zien. Achteraf bekeken was het mooiste talent misschien wel dat ze gewoon lekker ‘kind’ konden zijn en zo konden stralen. Heerlijk toch als je dat kunt?

Schitteren met je talenten

Kunnen we dat nog nu we volwassen zijn? Onbevangen en onbeschaamd laten zien waar we goed in zijn? Schitteren met je talenten? Ik vind dat zelf soms ongelooflijk spannend. Op de één of andere manier is het namelijk ook kwetsbaar om jezelf te laten zien of in de spotlight te zetten.

Jouw kernkwaliteitten

In loopbaantrajecten maak ik met mensen vaak een inventarisatie van hun (kern) kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen. Soms gebruiken we daarbij van input/feedback uit hun omgeving. Opvallend is dat iedereen, zonder uitzondering, eerst kijkt naar de negatieve kant; naar valkuilen, naar adviezen, naar verbeteringen. Wat is het voor veel mensen moeilijk om stil te staan bij hun kwaliteiten en talenten en ze te koesteren als iets bijzonders, als iets wat je uniek maakt. Het is zelfs zo, dat wanneer je bij een bepaalde kwaliteit denkt: “dat is toch niets bijzonders” of “dat kan toch iedereen”, je vaak juist te maken hebt met een kernkwaliteit. Met datgene wat jou anders maakt dan anderen. En wat je in je kracht zet.

Als je die kernkwaliteit(en) kunt inzetten in je werk, dan heb je heb je niet alleen enorme toegevoegde waarde maar ook plezier! Dan kan je net als de kinderen uit mijn koor enthousiast ruimte in nemen en schitteren.

Nelson Mandela

En dat is precies waar Nelson Mandela ons toe opriep in zijn inaugurele rede (geschreven door Marianne Williamson) in 1994:

“Onze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn. Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn. Het is ons Licht, niet onze schaduw, die ons het meest beangstigt. We vragen onszelf: “Wie ben ik om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?” Maar wie ben jij om dat niet te zijn? Je bent een kind van God. Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst. Er is niets verlichts aan je klein te maken, opdat andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.

We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen. We zijn allemaal geboren om de glorie van God die in ons is, te openbaren. Die is niet alleen maar in sommige van ons, die is in iedereen! En als wij ons Licht laten stralen, geven we onbewust andere mensen toestemming hetzelfde te doen. Als wij van onze eigen angst bevrijd zijn, bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.”


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.