Skip to main content
Stressklachten

Merk je dat je je werk niet goed kunt loslaten als je thuis bent? Blijft een negatieve opmerking van jouw collega ook in het weekend in je hoofd spoken? Heb je moeite met ontspannen? Voel je je overal verantwoordelijk voor? Als je last hebt van negatieve emoties of als je een last op je schouders ervaart, dan heeft dat invloed op je lichaam. Je kunt een opgejaagd gevoel hebben, moeite hebben met slapen of zelfs helemaal niet meer voelen wat jouw lichaam aangeeft. Dat zijn stressklachten.

paardencoaching

Coaching met paarden is toegankelijk voor iedereen: jong(er), oud(er), leider of volger, met of zonder ervaring met paarden en met of zonder angst voor paarden. Het is zelfs mogelijk om gecoacht te worden terwijl je buiten het hek van de kudde staat.

In de omgeving van de paarden ervaren mensen ruimte om stil te staan bij zichzelf. Dat geeft rust, verbinding en inzicht. Juist omdat je bij de paarden ervaring opdoet met je lijf en al je zintuigen, is de impact krachtig.

verandering

Zodra je in een loopbaantraject antwoorden hebt gevonden op wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, breekt er een nieuwe fase aan: de actiefase! De fase waarin je uit jouw comfortzone stapt en het geleerde in jouw loopbaan gaat toepassen. Regelmatig gaat deze actiefase of fase van verandering gepaard met koudwatervrees of andere belemmeringen waardoor je stilstaat in plaats van in beweging te komen.

Deze feedback kreeg ik onlangs in een situatie waar de ander vond dat ik de plank had misgeslagen. Au! Een situatie waarin ik met de wijsheid achteraf zeker dingen anders had gedaan, maar was vervallen in een oud patroon dat ik toch echt had afgezworen. Dat verwacht je kennelijk niet van een loopbaancoach…

Toe aan een volgende stap?

Deze week had ik een kennismakingsgesprek met een Barbara*, die al een tijdje merkt dat haar werk geen energie meer geeft en dat haar motivatie weg is. Ze is uitgegroeid in haar huidige baan. Bij het verpotten van mijn Sanseveria moest ik aan haar denken. Deze plant bij mij thuis is ongemerkt zo gegroeid dat de nieuwe scheuten klem zitten tegen de rand van de pot. Tijd voor meer ruimte! Mijn plant mag in een grotere pot. Hoe zit het in jouw loopbaan? Ben je toe aan een nieuwe pot? Of mag jij uit je pot komen en verder groeien in de volle grond?

De zomerperiode loopt ten einde. Ook mensen die bij ons een loopbaantraject doen, nemen in de zomer vaak even afstand van hun proces om lekker vakantie te vieren. Inmiddels heb ik weer een aantal gesprekken gevoerd, waarbij we ook hebben stilgestaan bij de vraag “Welke lessen uit jouw vakantie neem je mee naar het komend seizoen?”

Loopbaancoach wenst je vertraging

Vertraging, we hebben het regelmatig: onderweg op het spoor of de snelweg. Google maps en de borden van de NS geven ons informatie over hoeveel tijd de vertraging ons kost. Want tijd is kostbaar! Toegegeven, ik kan er flink van balen wanneer mijn reis anders loopt dan ik had gepland. Toch kan vertraging je iets heel goeds brengen. Ook voor jouw loopbaan!

Jaren geleden nam ik deel aan een training voor een testprogramma om motivatie en drijfveren bij mensen of in teams inzichtelijk te krijgen. De training startte met een rondje waarin we onszelf voorstelden en mochten delen wat onze drijfveer was in het werk dat we doen. Mijn antwoord viel wat uit de toon, toen ik vertelde dat ‘liefde’ de drijfveer is in mijn werk. Dat het voor mij de kern is en dat ik van mensen ga houden met wie ik mag samenwerken in hun proces. “Ja, ja, all you need is love” grapte de trainer en de groep lachte.

Er is een overvloed aan vacatures, dat is niks nieuws. Als je een nieuwe baan zoekt dan heb je het voor het uitkiezen! Op LinkedIn krijg je regelmatig berichtjes van recruiters, de kranten staan vol met vacatures en op social media lijkt elk bedrijf wel een vacature te hebben die bij jou zou kunnen passen. Genoeg te kiezen, maar hoe kies je de juiste vacature?

Een gezonde energiehuishouding is heel belangrijk, zowel in je werk als in je leven. Eén van de zaken die we vaak in kaart brengen in een loopbaantraject is wat energiebrengers en energievreters zijn. Als je dat voor jezelf helder hebt, kan je vervolgens kiezen waar je aandacht aan wilt schenken en welke dingen je misschien meer mag loslaten. Een belangrijke sleutel om dagelijks plezier van te hebben! Voor Eline en Nadja aanleiding om ons zelf eens af te vragen waar we energie van krijgen.