Skip to main content

Liefdewerk

Jaren geleden nam ik deel aan een training voor een testprogramma om motivatie en drijfveren bij mensen of in teams inzichtelijk te krijgen. De training startte met een rondje waarin we onszelf voorstelden en mochten delen wat onze drijfveer was in het werk dat we doen. Mijn antwoord viel wat uit de toon, toen ik vertelde dat ‘liefde’ de drijfveer is in mijn werk. Dat het voor mij de kern is en dat ik van mensen ga houden met wie ik mag samenwerken in hun proces. “Ja, ja, all you need is love” grapte de trainer en de groep lachte.

Het voelde even heel kwetsbaar, hoewel ik een eerlijk en oprecht antwoord had gegeven.

Op zoek

Inmiddels begrijp ik wel dat ‘liefde’ in relatie tot je werk misschien wat zwaar klinkt. Woorden als ‘verbinding maken met jezelf en met elkaar’ sluiten waarschijnlijk beter aan. Ook weet ik nu dat mijn antwoord van toen iets zegt over mij. In mijn leven ben ik ontzettend op zoek geweest naar liefde en verbinding, met God, met mijzelf en met anderen. En juist dat zoeken herken ik zo vaak in de mensen met wie ik samenwerk in loopbaantrajecten, talentontwikkeling en in trainingen. Hoewel we er niet aan gewend zijn het zo te benoemen, komt het in de kern hier wel op neer. Want: vanuit liefde en verbinding komen als vanzelf inzichten, diepe en echte antwoorden over wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Ook in relatie tot anderen.

Balans opmaken

In september word ik 50. Een bijzondere mijlpaal om bij stil te staan. Dankbaar te zijn voor mijn leven en de balans op te maken. Hoe staat het met mijn zoektocht naar liefde en verbinding? Ik heb het ontdekt in kwetsbaarheid, in eerlijkheid, in stilstaan, in vasthouden en in loslaten. In mijn eentje en samen met anderen. Het is prachtig, heerlijk en ook zeer pijnlijk en confronterend geweest. En het gaat steeds verder.

Bevrijdende liefde

Op dit moment volg ik de cursus “Bevrijdende liefde” bij kunstenares Chantal Hulshoff. Door het lezen van het gelijknamige boek en alle creatieve verwerkingen krijg ik een dieper besef van ‘geliefd zijn’, dat alles te maken heeft met wat ik geloof over mijzelf. Een kostbare ontdekking, zeker als ik besef dat dit voor ieder mens geldt: wat je ook doet of laat.

Je bent geliefd

Ter inspiratie deel ik een uitsnede van het beroemde schilderij van Rembrandt genaamd “De terugkeer van de verloren zoon”. Een prachtige verbeelding van waar ieder mens naar verlangt: een omhelzing, weten dat je geliefd bent, juist op het moment dat je heel kwetsbaar bent. En een passend lied van Godfrey Birtill ‘Do you believe what I believe about you´. Je bent geliefd!


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.