Skip to main content

Ik wens je vertraging!

Loopbaancoach wenst je vertraging

Vertraging, we hebben het regelmatig: onderweg op het spoor of de snelweg. Google maps en de borden van de NS geven ons informatie over hoeveel tijd de vertraging ons kost. Want tijd is kostbaar! Toegegeven, ik kan er flink van balen wanneer mijn reis anders loopt dan ik had gepland. Toch kan vertraging je iets heel goeds brengen. Ook voor jouw loopbaan!

Doelgerichtheid

Van de snelweg en het spoor neem ik je mee naar weiland met paarden. Daar liep ik een paar weken geleden met Hanneke* voor een oefensessie in het kader van mijn opleiding. Hanneke had er zin in en wilde graag contact maken met de leuke paarden waar ik mee mocht coachen. We liepen naar de paarden toe en eenmaal dichterbij gekomen liepen ze beide van haar weg. Een teleurstellende ervaring voor Hanneke die zich enigszins afgewezen voelde. Ik vroeg haar contact te maken met haar lijf en afgestemd op zichzelf en op de paarden naar ze toe te lopen en te voelen wat een goede afstand was voor haar en voor hen. Met vrij grote passen liep ze hen doelgericht tegemoet. De paarden namen afstand.

Stilstaan

We stonden samen stil. Hanneke vertelde dat ze in haar leven vaak afstand voelt tussen zichzelf en de mensen om haar heen, thuis maar ook op haar werk. En over hoe ze altijd haar best doet om zich aan te passen aan het tempo en de verwachtingen van anderen. Ik vroeg haar hoe dit voelde in haar lijf. “Vermoeiend”, zei ze. Vervolgens gaf ik haar de opdracht om door de wei te lopen en te voelen welk tempo bij haar past. Ze liep eerst aarzelend, maar daarna zekerder in een veel lager tempo door het weiland. Onderweg stopte ze bij een bloemetje. Ik vroeg haar hoe ze het had ervaren om te lopen in haar eigen tempo. Ze vertelde dat het haar herinneringen had gegeven aan hoe ze vroeger als meisje hield van de natuur en dat ze graag bloemetjes na ging tekenen met oog voor detail. Waarop Nora, één van de paarden, in een rechte lijn naar Hanneke liep, zacht met haar neus tegen haar hand duwde en contact maakte.

Doorbraak

Deze ervaring zorgde voor een doorbraak bij Hanneke. Door te vertragen naar haar eigen tempo kwam ze in contact met zichzelf en met de dingen die van nature bij haar passen. Daar zit zoveel informatie in! Het gaf aanknopingspunten voor haar loopbaan, maar ook voor samenwerking met collega’s. Voor mij was het opnieuw de bevestiging hoe belangrijk het is om in een loopbaantraject dichter bij jezelf te komen. Als jij je afvraagt hoe je er achter komt welke baan bij jou past: dit is een belangrijke sleutel. Mèt of zonder paarden!

Vertraging

Een periode die zich uitstekend leent voor vertraging is de zomer. Of je nu wel of niet op vakantie gaat: in de zomer heb je een ander ritme. De avonden zijn langer en hogere temperaturen nodigen je uit om meer buiten te leven. Wat doet dat een mens goed! Ik moedig je dan ook van harte aan om te vertragen, zowel fysiek als mentaal. Want ook tijdens sporten kan je mentaal heerlijk vertragen doordat je even alle focus hebt op het hier en nu. Ervaar wat er in jouw lichaam gebeurt wanneer je vertraagt en zet al je zintuigen open. Grote kans dat je hierin inspiratie vindt, goede ideeën krijgt of, net als Hanneke, herinneringen aan momenten waarop je precies deed wat bij jou past.

Welkom!

Als jij je afvraagt of je na de zomer wel verder wilt in je huidige functie, niet weet welke baan bij je past of juist merkt dat je jouw werk moeilijk kunt loslaten: je bent van harte welkom voor loopbaancoaching! Plan hier jouw gratis kennismakingsgesprek. Dan kijken we of het klikt en wat we voor jou kunnen betekenen. En: in de maand september hebben we een speciale actie omdat Nadja dan 50 wordt!

*Hanneke is niet haar echte naam


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.