Skip to main content

Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?

Deze feedback kreeg ik onlangs in een situatie waar de ander vond dat ik de plank had misgeslagen. Au! Een situatie waarin ik met de wijsheid achteraf zeker dingen anders had gedaan, maar was vervallen in een oud patroon dat ik toch echt had afgezworen. Dat verwacht je kennelijk niet van een loopbaancoach…

In mijn werk sta ik naast mensen die vastlopen in hun werk, leven, relaties of in zichzelf. Als coach mag ik luisteren, steun of erkenning geven, bemoedigen, vragen en spiegelen. Wat is het een eer om dichtbij mensen te mogen zijn, toegelaten te worden in hun hart, gedachten en verlangens. Daar ontstaat inzicht, soms herstel, een besluit en nieuw perspectief.

De beste stuurlui staan aan wal

Als coach krijg ik vaak erkenning dat we tot de kern komen in gesprekken, dat ik het begrijp, zo goed kan benoemen en bruikbare handvatten aanreik voor verandering. Natuurlijk is dat fijn, maar ik zeg regelmatig “de beste stuurlui staan aan wal”. Regelmatig denk ik in een coachgesprek dat ik bepaalde inzichten ook zelf mag toepassen in mijn werk en leven! Zo zijn we namelijk allemaal onderweg, aan het leren en aan het oefenen.

Groeipijn

In een veilige setting (bijvoorbeeld bij een coach) een situatie, jouw leven of loopbaan beschouwen, gevoelens (v)erkennen en doorleven is een eerste stap, maar verandering in het echte leven vraagt bereidheid en toewijding. Om je werkelijk te verbinden met anderen, je eigen beschadigingen en patronen onder ogen te zien en het effect daarvan op anderen. Poeh, dat kan confronterend zijn! Het dwingt je om stil te staan bij wie je bent, wat je gelooft over jezelf en ook van wie je bent.

Identiteit

Als ik mezelf deze vragen stel en de tijd neem voor echte antwoorden, dan brengt het mij op een mooie plek: een plek van liefde en acceptatie. Waar ik schuld, schaamte of onvermogen mag loslaten. Waar geen oordeel is maar ik gezien word, erkenning krijg, herstel vind en waar ik mag ontdekken wie ik ben en van wie ik ben. Dat geeft vrede, vrijheid, kracht en vertrouwen.

Vanuit deze plek durf ik het leven weer in te stappen, mijn passie te volgen en verbinding te maken met anderen. Vanuit deze plek kan ik uitdelen wat ik zelf heb ontvangen, als mens en als coach. Om samen die plek te zoeken of te zijn voor anderen.

Welkom

Worstel jij ook wel eens in samenwerking met anderen? Als leidinggevende of als collega? Dan ben je van harte welkom! Een ander kan je niet veranderen, maar je hebt wel invloed op hoe jij zelf met anderen. omgaat. In een coachtraject krijg je nieuw perspectief op jezelf, inzicht in gedragspatronen en concrete handvatten om jouw denken en handelen te vernieuwen. Hier maak je een afspraak voor een vrijblijvende kennismaking.


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.