Skip to main content

In beweging komen in je loopbaan

verandering

Zodra je in een loopbaantraject antwoorden hebt gevonden op wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, breekt er een nieuwe fase aan: de actiefase! De fase waarin je uit jouw comfortzone stapt en het geleerde in jouw loopbaan gaat toepassen. Regelmatig gaat deze actiefase of fase van verandering gepaard met koudwatervrees of andere belemmeringen waardoor je stilstaat in plaats van in beweging te komen.

Want het kan spannend zijn om het oude vertrouwde los te laten of er zelfs maar over na te denken om stappen te zetten! Het “oude vertrouwde” dat kan jouw functie zijn, een organisatie, maar ook de plek die je inneemt in het team, de manier waarop je op de automatische piloot hebt gewerkt of hoe je je hebt aangepast aan anderen. Daarin verandering aanbrengen kan weerstand oproepen. Ineens zijn er allerlei tegenargumenten, of merk je hoe spannend het is: je kunt immers vallen of uit balans raken.

Stil staan in tijden van verandering

En het is goed om daar bij stil te staan. Hoe vervelend ook, die weerstand heeft je iets te zeggen! Gregory Bateson heeft in de vorige eeuw een model ontwikkeld dat de niveaus beschrijft waarop wij denken, leren en veranderen. Vanuit de situatie waarin jij vastloopt ga je letterlijk stappen te zetten om te ontrafelen wat er schuil gaat onder jouw weerstand. Over het algemeen is dit verhelderend, maar niet perse heel erg leuk. Hier kijk je in de spiegel van jouw overtuigingen, oordelen, en onbewuste patronen.

Keer je om!

Maar gelukkig is er goed nieuws: de terugweg. Vanuit de negatieve spiraal die nogal donker kan zijn, mag je je omkeren en stappen zetten op de lichte, positieve weg. Op deze weg word je bekrachtigd in wie je bent en wat je de wereld te bieden hebt. Dat geeft een heel ander perspectief op jouw situatie.

Nieuwe moed

Zo heb ik de afgelopen maanden heel wat mensen weer moed zien krijgen om in beweging te komen. Want als je de ‘vijand’ met de donkere gedachten onder ogen hebt gezien, hem de rug hebt toegekeerd en je richt op de waarheid over jezelf, dan geeft dat een doorbraak. Dat is zo krachtig! Dat gun ik iedereen die met verandering te maken heeft.

Wees welkom

Ben jij toe aan verandering in je loopbaan, maar hik je er tegenaan? Of heb je een andere veranderwens waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken? Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.