Tien tips voor een cv waar je trots op kunt zijn en gratis cv templates!

wegwijs in talent cv templates
Uitdelen vind ik één van de leukste dingen die er is! Met de mensen in mijn netwerk deel ik graag tien tips voor een cv waar je trots op kunt zijn, gebaseerd op jarenlange ervaring “aan de andere kant van de tafel” als selectieadviseur en natuurlijk als loopbaancoach. Gebruik wat bij jou past en vergeet de rest. Want het allerbelangrijkste is dat je een cv maakt die past bij wie jij bent! Op de vernieuwde website van Wegwijs in Talent kan je nu gratis templates downloaden waarmee je eenvoudig een mooi cv kan maken in Word. Klik op ‘downloads’.
 1. Verplaats je in jouw lezer: een selecteur krijgt tientallen cv’s onder ogen. Dat betekent dat jouw cv niet van a-z wordt gelezen, maar eerst wordt gescand. Dit betekent dat je kort en krachtig moet zijn in jouw teksten. Lange lappen tekst worden echt niet gelezen!
 2. Zorg dat jouw lezer makkelijk de informatie kan vinden waar hij naar op zoek is. Naam, woonplaats, geboortedatum, hoogstgenoten opleiding en huidige baan moeten op een logische plaats staan en zeker te vinden zijn op de eerste pagina van je cv.
 3. Je helpt de lezer om alle informatie snel te vinden door te werken met een goede lay out: gebruik tabs, zet duidelijke kopjes boven elk onderdeel en maak bijvoorbeeld functienamen vetgedrukt
 4. Zet op jouw cv een scherpe en professionele foto waarop je in de camera kijkt, vriendelijk lacht en kleding draagt die je ook naar je werk zou dragen. Zorg voor een neutrale achtergrond. Dus geen vakantiefoto’s of uitsnede uit een groepsportret!
 5. Bedenk mensen elkaar graag zo snel mogelijk in een hokje plaatsen. Zorg dus dat je jouw eigen hokje benoemt, door jouw profiel te beginnen met jouw hokje: “Bevlogen HR-adviseur”, “Specialist in ICT systemen Zorgsector” of “ Salesprofessional met hart voor klanten en passie voor techniek”.
 6. Plaats onder jouw persoonlijke gegevens een profiel waarin je op een staccato manier beschrijft wie je bent, wat jouw toegevoegde waarde is en wat je zoekt. Dit profiel van maximaal 6 regels, wordt de ‘bril’ waardoor de selecteur de rest van jouw cv gaat lezen.
 7. Zorg dat niet alle zinnen beginnen met ‘Ik’. Probeer af te wisselen door de woordvolgorde in zinnen om te draaien. Of gebruik zinnen als “Door collega’s word ik gewaardeerd vanwege…’ en “In mijn werk ben ik…”.
 8. Vind je het lastig om te bepalen wat jouw toegevoegde waarde is in een groep? Doe een groepsrollentest en gebruik de woorden uit de uitslag die je herkent. Of zoek synoniemen zodat je woorden gebruikt die voor jou de lading dekken.
 9. Werkervaring wordt een stuk makkelijker te scannen èn te lezen als je werkt met opsommingstekens. Benoem de kern van jouw taken en verantwoordelijkheden in korte ‘staccato’ zinnen en zet de dingen die je het leukste vindt om te doen bovenaan.
 10. Een potentiële werkgever is ook geïnteresseerd in wie jij bent als mens. Nevenactiviteiten, hobby’s en jouw thuissituatie zijn wat mij betreft zeer relevant voor jouw cv.
Succes!

Lees ook deze blogs:

 • Stilstaan en de Stille Week
 • 10 tips bij solliciteren in Coronatijd
 • Wat zit er tussen kracht en kwetsbaarheid?
 • Wat als je droom zomaar uitkomt?
 • Hoe schoonheid kan voortkomen uit ‘imperfectie’…
 • Wat is jouw hartsverlangen?
 • Schitteren in je loopbaan?
 • Opstaan en schitteren in je loopbaan.
 • Tien tips voor een cv waar je trots op kunt zijn en gratis cv templates!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gratis tips ontvangen?

Laat hier je mailadres achter en ontvang een paar keer per jaar tips voor meer succes in jouw loopbaan. Je kan je op elk moment weer uitschrijven.

Wegwijs in Talent

Nadja Ottens
info@wegwijsintalent.nl 
06-55883403

BTW nr. NL001401520B79
KvK nr. 53065131

© 2020  Wegwijs in Talent
(Alle rechten voorbehouden)

 

webdesign: Studio Sandra Gortemaker | Fotografie: Fotograaf Ilse