Skip to main content

Wat is de beste stap in mijn carrière?

Carrière opties

Is dit een vraag die jou ook bezighoudt? Spreek je regelmatig over dit onderwerp met jouw partner, familie, vrienden, collega’s of je leidinggevende? Mensen die jou goed kennen, van harte met je willen meedenken, maar ook adviezen geven waardoor je soms gaat twijfelen?

Op zoek naar onderbouwing?

Twijfel je omdat ze elkaar tegenspreken of omdat je gewoon niet zeker weet of je moet doen wat anderen zeggen? Ben jij op zoek naar een gedegen onderbouwing voor de keuze die jij wilt maken in jouw loopbaan? Dan is een loopbaantraject waarschijnlijk heel geschikt voor je.

Wat is een loopbaantraject?

Een loopbaantraject bestaat uit 4, 8 of 12 gesprekken met een loopbaancoach. Ter voorbereiding op de gesprekken ga je aan de slag met thuiswerkopdrachten of online testen. Tijdens de gesprekken bespreek je inzichten uit de gemaakte opdrachten, doe je een oefening of een ‘spel’. Een ‘spel’ klinkt misschien wat gek, maar het competentiespel kan bijvoorbeeld een mooi overzicht geven in de mate waarin jij ergens goed in bent en hoe veel plezier je daaruit haalt. Zo kom je stap voor stap achter de antwoorden die in jezelf blijken te zitten.

Jouw situatie als uitgangspunt

In een loopbaantraject komt zowel je verleden, heden als de toekomst aan bod. Vaak in die volgorde, maar het kan ook zijn dat je al volop aan het oriënteren bent op de arbeidsmarkt of zelfs aan het solliciteren. Dan is een tweesporenbeleid heel goed mogelijk: enerzijds inventariseren vanuit heden en verleden wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en anderzijds bezig zijn op de arbeidsmarkt. Mijn ervaring is dat dit prima naast elkaar kan als jouw situatie vraagt om acties om een nieuwe baan te vinden. In een loopbaantraject sta je zelf aan het roer en is (het ontwikkelen van) zelfsturing heel belangrijk.

De rode draad in je leven en loopbaan

Vaak begin je wel met een reflectie op jouw leven en loopbaan tot nu toe. Niet om daarin te wroeten, maar wel om te ontdekken hoe je hebt gekozen in jouw leven. Welke kwaliteiten je hebt ontwikkeld. Welke rollen je hebt gehad. Daarover ga je in gesprek met jouw loopbaancoach en zo ontdek je vaak de rode draad in jouw leven of loopbaan. Het mooie is dat jij kunt beslissen wat je los kan laten en wat je mee wilt nemen naar de toekomst toe.

Jouw huidige situatie

Heel belangrijk is om aandacht te geven wat er nu speelt in je werk en leven. Hoe is het met jouw energiehuishouding? Welke aspecten zijn voor jou belangrijk in je werk? Kan je in deze functie de dingen doen die jou voldoening geven? Word je nog uitgedaagd? Wat heb jij nodig om lekker te kunnen werken? Heb je daar invloed op in de organisatie waar je nu werkt? Wat zijn doorgroeimogelijkheden? En: ben je daar enthousiast over? Allemaal vragen die in verschillende vormen aan bod komen en helpen om sleutels te vinden naar jouw toekomst.

De volgende stap in jouw carrière

Gaandeweg een loopbaantraject merk je dat puzzelstukjes op hun plek gaan vallen. Het wordt steeds duidelijker wat voor jou de beste stap is in je carrière. Op het moment dat het zetten van die stap aan de orde is krijg je soms ook te maken met je eigen weerstand. Bijvoorbeeld als je denkt aan de risico’s die je loopt, of je afvraagt of je wel geschikt bent. Als dat aan de orde komt, staan we stil bij wat jij nodig hebt om stappen te zetten. Waar verwarring is, is groei! Juist als je door je weerstand of verwarring heen gaat kom je er sterker uit.

Wat levert een loopbaantraject concreet op?

Het concrete resultaat van een loopbaantraject is afhankelijk van jouw situatie, loopbaanvraag en behoefte. Om te beginnen is er het minder zichtbare resultaat: rust in je hoofd, vertrouwen, meer energie, helderheid, focus, plezier in je werk, nieuwe inspiratie, plannen en doelen. Dat vertaalt zich concreet in een professioneel CV met een profiel, een actieplan, een Persoonlijk Ontwikkelplan, een LinkedIn profiel, een ontwikkelgesprek binnen je eigen organisatie of een nieuwe baan.

Binnen of buiten de huidige organisatie?

In een loopbaantraject sta je stil bij jezelf. Als je dat doet, krijg je vaak duidelijke antwoorden. Op basis van die antwoorden, ga je opties die er zijn verkennen. Dat kan zowel intern als extern zijn. Ook daar is aandacht voor in een loopbaantraject. Verwacht je dat de volgende stap voor jou buiten je huidige organisatie is? Weet je dat jouw functie komt te vervallen? Of heb je een beëindigingsovereenkomst getekend? Dan past een outplacementtraject mogelijk beter bij jou. Dan wordt het loopbaantraject uitgebreid met alles wat jij nodig hebt om goed beslagen ten ijs te komen op de arbeidsmarkt en een nieuwe baan te vinden.

Wil jij ontdekken wat de beste stap is in jouw carrière?

Je bent van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek. Dat gesprek kan je hier zelf inplannen op een moment dat het jou uitkomt. We kijken er naar uit je te ontmoeten en delen graag onze kennis en ervaring!


Lees ook deze blogs:

  • Stressklachten? Ga wandelen!
  • Paardencoaching: verslag uit de praktijk
  • In beweging komen in je loopbaan
  • Je zou toch verwachten van een loopbaancoach dat ze empathisch is?
  • Uitgegroeid in je huidige baan?
  • Vakantielessen meenemen naar het komend seizoen?
  • Ik wens je vertraging!
  • Liefdewerk
  • Hoe kies je de juiste vacature in tijden van overvloed?
  • Waar krijg jij energie van?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.